Een yoghurtdieet schadelijk?

De meningen zijn er dan misschien over verdeeld, maar veel mensen zeggen baat te hebben bij het gebruik van een yoghurtdieet. Een yoghurtdieet is als het ware een crash dieet, waarbij je alle maaltijden vervangt door magere yoghurt of kwark. Het wordt om die reden dan ook het yoghurtdieet genoemd, maar het is niet zo dat dit een theoretisch onderbouwd – laat staan: verantwoord – dieet is. Waarom zou je dit dieet volgen, of waarom juist niet?

 

Definitie van het yoghurtdieet

Stel je voor: ontbijt, lunch en diner worden vervangen door bakjes yoghurt of kwark met diverse ingrediënten. Het zal wat van je vragen en je zal je aan moeten passen. Toch kan dit per week al gauw zo’n vijf tot zeven kilo schelen. Mensen vallen veel af met een yoghurtdieet, omdat ze andere calorieën binnenkrijgen en een andere wijze van voeding hebben. Aankomen is er niet meer bij, afvallen wel. Of het heel gezond is blijft de vraag, want je laat veel maaltijden staan. En daarmee mis je ook vitamines en andere belangrijke stoffen die je lichaam nodig heeft.

 

Crash dieet

Een yoghurtdieet vertoont veel overeenkomsten met een crash dieet. Een crash dieet is een uitgebreide benaming voor diëten die je helpen om snel gewicht te verliezen. Daar zijn er heel veel van en daar komen er ook steeds meer bij. Maar de algemene deler in die diëten is dat ze maar kort werken. Je moet het zo zien: als je korte tijd weinig eet val je af. Dat merk je bijvoorbeeld als je ziek bent. Je hebt geen eetlust en valt af. Maar zodra je daarvan afstapt gaat het weer snel de andere kant op. De kilo’s vliegen er snel weer aan en dat is dan moeilijk tegen te houden. De effecten van een crash dieet zijn nogal risicovol. Ze kunnen ervoor zorgen dat je een licht gevoel in je hoofd krijgt of zelfs duizelig wordt en aanhoudende hoofdpijnen en krampen krijgt. Het is niet gezond om op zo’n manier gewicht te verliezen. Dat mag duidelijk zijn.

 

Welk dieet dan wel?

Zijn er dan diëten die je wel kunnen helpen om af te vallen? Jazeker zijn die er. Er zijn heel veel verschillende diëten in de omloop die in de loop der jaren gretig aftrek hebben gevonden bij dikke mensen. Het gaat om diëten die al jaren mee gaan en steeds weer verbeterd worden. Er is vanuit diverse instanties veel controle op dergelijke diëten en de kwaliteitseisen zijn erg streng. Een mooi voorbeeld van een dieet dat goed kan helpen bij het afvallen is bijvoorbeeld het Weight Watchers dieet. Dit dieet werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw uitgevonden door een huisvrouw die goed af wilde vallen. Zij kreeg miljoenen mensen mee met haar dieet en nog altijd wordt dit dieet door heel veel mensen ingezet om af te vallen. Een ander voorbeeld is het Dukan dieet. Dit is een eiwitdieet, die erg populair zijn. Door middel van andere eetgewoontes val je vanzelf af, omdat je minder vetten en meer eiwitten eet.

 

Conclusie

Ga een yoghurtdieet uit de weg als het kan. Het is een ongezond crash dieet met negatieve gevolgen. Wil je goed afvallen? Dan zijn er talloze betere opties, zoals een dieet als Weight Watchers of een eiwitdieet.

Plaats een reactie